vrijdag 6 maart 2015

PassionZaandam: 'Ik dacht dat Jezus een jongen zou zijn'

Klik hier voor informatie over de data waarop de uitvoeringen plaats vinden en de tijdstippen.


"Grote kans dat ik eerst flauw val"
Grote kans dat het publiek vlak voor het begin van de voorstelling getrakteerd wordt op keihard gegil. De hoofdrolspelers van PassionZaandam 2015 (zie foto) vinden het naderende optreden in de Noorderkerk spannend. “Grote kans dat ik eerst flauw val en dan even volledig in paniek raak. Maar dan lukt het wel!” zegt Jetley, die Judas speelt, lachend. Hij is dolblij met zijn rol als slechterik: ”Ik kreeg altijd lieve rollen, moest zelfs ballet dansen. Nu mag ik bedriegen. Ik ben blij dat ik een grote rol heb.”

Deuren gesloten voor bezoekers
Dit jaar zullen er maar liefst drie uitvoeringen van PassionZaandam zijn. Hiertoe is besloten na het grote succes van de afgelopen twee jaren. Vorig jaar moest de kerk zelfs de deuren sluiten voor publiek. Dominee Sjaak Visser van de Noorderkerk:”Mijn hoop was dat op het belangrijkste feest van de kerk de kerk vol zou zitten. Ik had nooit verwacht dat de kerk meer dan vol zou zitten. Vijftig mensen hebben we een entreekaart voor de volgende avond gegeven.  Deze keer hebben we de klassen van de school verdeeld over de twee avonden. En een extra uitvoering (try-out) op woensdagmiddag. Wees op tijd voor de voorstelling, dan is er nu zeker plek.”

Judas moet nog wat slechte blikken oefenen
De meiden Jytte en Riley waren beide blij verrast toen ze hoorden dat zij de hoofdrol mochten vertolken. Riley: ”Ik dacht dat Jezus een jongen zou zijn. Ik sta de hele tijd op het podium, dat is best spannend!”. Ook Luna (Judas) was blij verrast toen bleek dat zij als meisje een ‘mannenrol’ mocht spelen: “Ik dacht dat het een jongen zou worden, omdat je iemand moet verraden. Sommige stukken zijn moeilijk, zoals ‘Bloed, zweet en tranen’,  en ik moet nog wel wat slechte blikken oefenen.”

“Moeder Maria zingt alleen maar!”
Naomi en Ihsane spelen de rol van Maria Magdalena en ook  beide moeder Maria’s, Arifemina en Zarah zijn blij met hun rol. Al zet Zarah wel een kanttekening bij de invulling ervan: ”Moeder Maria heeft geen tekst, ze zingt alleen maar!”.

De acht hoofdrolspelers zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken en dat PassionZaandam 2015 fantastisch wordt. Stuk voor stuk hebben ze een eigen ritueel vlak voor de voorstelling begint. Ihsane: ”Als ik zenuwachtig word ga ik keihard lachen. En ook ik zal vast wel even gillen.” Luna: “Wat echt helpt is schudden en raar doen om de zenuwen kwijt te raken.”

Neeltje Waagmeester