PassionZaandam 2014


Op woensdag 16 en donderdag 17 april 2014 stond de Noorderkerk in Zaandam in het teken van PassionZaandam. Een evenement voor het hele gezin waarbij leerlingen van basisschool De Vuurvogel het lijdensverhaal van Jezus brachten. Een verslag over teleurgestelde bezoekers, enthousiaste media, stralende leerlingen en staande ovaties.

Het was een bijzonder tafereel: honderden mensen stonden op woensdagavond in de rij voor de Noorderkerk. Vanwege de (brand-)veiligheid was er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ruim vijftig mensen werden teleurgesteld: de kerk zal vol. Deze vijftig mensen en honderden andere geïnteresseerden stonden een dag later al een uur voor aanvang voor de kerk. Iets dat zelfs met Kerst niet het geval is, dus met recht een unicum te noemen. Pasen leeft.

Terechte staande ovaties
De leerlingen leverden ondanks wat nervositeit een topprestatie. Alles werd uit het hoofd gedaan, de dansjes, de liedjes, alles ging op de wijze waar wekenlang voor geoefend was. De staande ovaties die de leerlingen beide avonden in ontvangst mochten nemen waren dan ook zeer terecht. “De uitvoering van PassionZaandam heeft me diep geraakt. Vele ontroerende momenten waren er. Wat was het mooi. De zang, het spel, het licht, de effecten en de boodschap, het verhaal. Prachtig!”, aldus een van de bezoekers.

Media aandacht
Zie onder: artikelen in het Noordhollands Dagblad, in diverse zondagskranten en zelfs in het magazine van De Telegraaf! De aandacht voor PassionZaandam was immens! Journalisten waren stuk voor stuk positief over wat ze zagen.

Trotse juf
Theater, dans, film, maar ook decor, versnaperingen bij de koffie en kostuums namen de leerlingen voor hun rekening. Lerares Wilma Brondy is dan ook apetrots op de leerlingen: “Vorig jaar, toen praktijkschool De Faam PassionZaandam speelde, bedacht ik me hoe mooi het zou zijn als De Vuurvogel in 2014 PassionZaandam zou verzorgen. We hebben het samen voor elkaar gekregen! De kinderen hebben hun talenten laten zien, hebben genoten en deze ‘Passion’ zal ze altijd bijblijven.”

‘Hier gaat het nou om’
PassionZaandam was ook dit jaar weer het ultieme pre-Pasen-uitje voor het hele gezin. Een bezoeker: “Ik had twee kleuters bij me zitten. Ze beleefden het verhaal mee en kwebbelden er zachtjes over. Er waren ook momenten van tranen en stilte en dan wreven ze over mijn hand. Dat maakt de beleving nog intenser. Het gaf me ook een heel fijn gevoel van 'hier gaat t nou om', ik was heel dankbaar dat ik dat mocht beleven.”

Muziek 2014
Dit zijn de nummers die deze editie zijn gezongen:
Marco Borsato Droom, doe, durf en deel
I.O.S. Er is altijd wel iemand
Andre Hazes Bloed, zweet en tranen
Nick en Simon Kijk omhoog
Marco Borsato Samen voor altijd
Claudia de Breij Mag ik dan bij jou
Marco Borsato De bestemming
Gordon Kon ik maar even bij je zijn
Jan Smit Leeg om je heen
Frank Boeijen Zwart-wit
Frank Boeijen Zeg me dat het niet zo is
CLouseau  Laat me nu toch niet alleen
Marco Borsato Afscheid nemen bestaat niet

Neeltje Waagmeester
PassionZaandam ’13 en ‘14
Kerk sluit deuren voor bezoekers (bron: Dichtbij.nl)
Gisteravond was de eerste uitvoering van PassionZaandam 2014. Een half uur voordat de kerkdeuren openden stond er al een enorme rij voor de Noorderkerk. Uiteindelijk bleek de animo voor het muzikale festijn zo groot dat de kerk  zo’n vijftig bezoekers moest teleur stellen.
Een staande ovatie, glunderende leerlingen en apetrotse ouders en leraren. De eerste uitvoering van PassionZaandam mag met recht een succes genoemd worden. Dominee Sjaak Visser van de Noorderkerk:”Ik kijk terug op een eerste prachtige uitvoering door de kinderen van de Vuurvogel. De kerk was meer dan vol. Ik zie uit naar vanavond: prachtige liederen die het Paasverhaal verdiepen.”

Social Media explodeert: ‘Fantastisch!’
Vanavond vindt de tweede en tevens laatste uitvoering van PassionZaandam plaats. Een professioneel opgezet,muzikaal evenement waarin het lijdensverhaal van Jezus door leerlingen van basisschool De Vuurvogel uitgevoerd wordt. De reacties in de kerk na de uitvoering, maar ook in de uren erna op social media, liegen er niet om. Zo schrijft een van de bezoekers op Facebook:”Het was prachtig mooi!” Een ander schrijft:”Gisteravond naar PassionZaandam in de Noorderkerk geweest. Het was prachtig! En er was een overweldigende belangstelling. Wordt dit een traditie?” Op Twitter laat een bezoeker die er vorig jaar ook bij was weten:’PassionZaandam:het was weer fantastisch!’.

Ultieme voorbereiding op Pasen
Een voorstelling voor het hele gezin, de ultieme voorbereiding op Pasen. U komt toch ook? De kerk opent om 19.00 uur haar deuren. Zorg dat u op tijd bent. 

Noorderkerk, Heijermanssstraat 127, Zaandam. Entree gratis, iedereen is welkom.
Foto’s: Meneer de Fotograaf, Zaandam.